Sunday, April 4, 2010

Kunjungan Pertama Mertua Ku..

Pernah dulu PIL singgah jap kat rumah ku..tu pon sbb weol kena turut serta balik Negori Sembilan atas arahan FIL yg nak sgt menantu baru (aku ler..) kenal sedara mara belah mereka nun di Negori..masa tu baru kawen..kami berdua nyah kuar dr Flat Hijau Presint 9 dan menyewa di Pangsapuri Putra Damai Presint 11..masa tu kami cuma bli set bilik tido aje..lain2 brg tu harta hubby masa bujang..br kawen kan..mana bli apa2..lgpon,rumah tu rumah sewa dan sempit pule..xde semangat nak membeli segala perabot..guna jerlah yg buruk2 tersebut sementara dpt kuarters..huhuhu~ Nak diceritakan kat sini adalah, my MIL check semua ruang kecuali bedroom kami..peti ais pon bukak tgk (cuma ada kicap & soso..kikiki~) ..mesin basuh tak terkecuali..beliau xde komen apa2..(mujurlah..) tp, as her menantu yg xbiasa dgn fiil mertua, i jd takut sbb dikhabarkan beliau tersgtlah cerewet dan xsegan silu mengomen2 jika ada perkara2 yg xberkenan di hati beliau..maka,dlm pale otak ku ini membayangkan aku perlu perfect mengurus rumahtangga..alahai,PERFECT?masak pon ku blom pandai lg nih~

Hemmm..masa berlalu..kami pindah ke Kuarters Presint 14 (jenis apartment jgk) 6 bulan kemudian..beberapa kali PIL dtg KL duk umah adik beradik mereka sj..w/pon aku pelawa dtg rumah jenjalan-jalan,beliau tidak mahu..adakah ku kecik ati?semestinya tidak krn rumah ku tetap begitu..xcantik..cuma up skit dgn set sofa kulit gedabak besaunye (xpadan dgn ruang), meja mkn cavenzi & 2 helai karpet..lain2 tetap xberubah~

Kemudian pindah pulak ke kuarters teres presint 11..FIL ada ckp nak dtg rumah 1 April..tp,pd date tersebut mereka br bertolak dr KB rupanya..dan,pg jumaat lepas hubby ckp family dia xjd dtg coz MIL nak balik Bahau gara2 ada kecurian kat rumah Wan yg lama ditinggalkan sepi..fuh,lega hati ku bukan kepalang..hehehe.. ekceli bkn ku xsuka mertua dtg, cuma buat masa skrg ku masih segan krn rumah baru ni kami cuma mampu beli langsir slide-door aje..tingkat ats masih bogel! dan ku blom ada apa2 resepi mabeles utk di hidangkan..hari2 masak menu yg sama je mcm mana nak pandai..uhuuhuh..

tp kan,jeng jeng jeng..on the way blk keje jumaat tu tetiba FIL call hubby ckp mereka dah sampai kat terowong presint 9 (dekat rumah En.Lazman)..terkesima aku sekejap..alamak!!!!dlm pale otak duk terbayang keadaan rumahku syurgaku yg ntah mcm mana keadaannya..ini betol-betol spotcheck nih!

sampai je kat rumah,apa lagi..bukan setakat PIL, makcik hubby pon turut serta dlm gerak gempor tersebut..nasib baik x bukak pintu bilik tido weol anak beranak..hahaha..-xperlu ku ceritakan betapa "full"nye..kekekeke~

Nasib baik ruang tamu ku kemas mlm sblm kejadian..
Nasib baik tingkat atas ku dah mop lantainya & siap bentang karpet tebal minggu sudah..
Nasib baik semua rak tersusun molek buku2nye..
Nasib baik baby room ku dah lipat semua kain baju yg ku timbun tambun tiap hari..
Nasib baik bilik tamu atas AniQ & konconya (xlain xbukan si eryna) xsepahkan bantal..

Cuma yg x bestnye..

Dalam sinki ku tinggalkan blender & periuk belanga yg diguna utk masak bubur Eryna pg sblm gi keje..malas nak bsuh..ku rendam dulu..
Dalam toilet bawah ku xbuang pampers yg dah 2hari terperam dlm bakul xbertutup..busukkkk!!!..sadisnye bila semua org guna toilet tersebut..waa~malunye!!!! Ni yg buat aku nak mintak modal ngan hubby bli CD baanyaaaakkk-banyaaaakkk..
dan..aniq meraung-raung takut dgn mok su..(mok su tidak seperti kita sejak lahir)

X lama PIL singgah..xdan nak bancoh teo o pon (famous in my kitchen)..MIL nak cepat blk..nak jenjalan dulu pusing2 putrajaya..dah nak magrib kami semua gi solat kat Masjid Putra..saja la FIL nak semayang situ..alang2 dah dtg..ku tahu juga PIL sj xmau lama2 coz xmau nyusahkan aku nih..hehehe..xde sape nak pertikaikan itu jika nengok aku dan anak2 pd ketika itu..-budak berdua tu takut dgn orang..meraung raung! Sudah semayang FIL ajak gi mkn..FIL suka blanja org makan sbb tu sentiasa murah rezeki dan kaya raya..tp ku paksa hubby yg blanja mkn..sejujurnya ku malu krn asyik2 ayah yg bayar..bagi aku,walau sekaya mana pon ayah,anaknye tetap kena kuarkan pulus! dgn terpaksa hubby belanja..hahaha..

MIL kata seminggu mereka duk KL jaga wan yg dah x sehat..dan, ku xbole la bermalas-malasan selagi mereka ada dkt2 sini..uhuhhu..mana tau ada spotcek gelombang kedua..uhuks!

Kesimpulannya, ku masih malu jika ada sape2 dtg bertandang..krn drpd pemerhatian ku,cuma rumah ku sj yg blom siap dideco dan masih blom ada tema..rumah jiran2 lain dah siap dan lengkap semuanya..takutlah,bile kuar jer dr rumah i tu ada ckp2 belakang mengutuk-ngutuk i kan..siapalah i ni..cuma ekcited melayan anak2..hal2 lain "malas"..

Gambar akan dikemukakan kemudian..xleh cite byk2..byk kije nih..daaa..

2 comments:

  1. Tak jadi ler masak menu kita bg ri tu ??

    ReplyDelete